projecten in ‘t Maaiveld

maaiveld-logo

Projecten in de steigers

In januari 2020 was de financiering van het project SPELEN MET TIJD een pakket theatertrainingen voor ouderen in onze wijk rond en konden we starten.  De Corona pandemie heeft echter een spaak in het wiel gestoken. We moesten na een maand weer stoppen en hopen dat in 2021 weer kunnen herstarten met dit project.

SPELEN MET TIJD

is een pakket theatertrainingen van diverse manieren van communiceren en improviseren. Loopt de tijd tussen uw vingers door of heeft u juist zeeën van tijd, kom dan bij Stadstoneel kennismaken met andere 75+ buurtbewoners door te kijken en luisteren naar elkaars verhalen.
Elke vrijdagmiddag spelen we met tijd, vertellen elkaar verhalen, hebben onverwachte ontmoetingen en reageren op niet voorziene gebeurtenissen. Samen onderzoeken we de kunst van het improviseren in ons dagelijks leven.

Neem de tijd en kom spelen in ‘t Maaiveld .

Voor informatie bel Joanne Swaan 06-33090236 of mail info@stadstoneel.com

HET PLEIN

Dit  theaterproject over een groep mensen die een ‘vrijplaats’ creëren, vormgeven en van regels voorzien, met alle struggles, valkuilen, machtsinvloeden, verlangens en groepsdynamiek die daarbij komen kijken.
Zestien buurtacteurs, met diverse culturele achtergrond en sociale status, gaan samen met professionele theatermakers in workshops onderzoeken welke regels en omgangsvormen zij in de openbare ruimte verkiezen en hoe ze dit met hun eigen talenten vormgeven.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuid maken dit project mogelijk en als het Coronabeleid het toelaat starten we in mei met dit theatrale project dat wordt gemaakt en gespeeld door buurtgenoten uit diverse culturen. HET PLEIN is een vrijplaats waar we elkaar ontmoeten. Iedereen kan deze vrijplaats, waar bij aanvang nog geen bestaande regels gelden, in- en uitstappen. In onderling overleg bepalen de spelers hun eigen regels en omgangsvormen voor deze plek. Vragen als: ‘Hoe groot wordt onze vrijplaats’, ‘wie mag erin’, ‘welke regels willen wij afspreken’ en ‘hoe beslissen wij daarover’, dienen zich spelenderwijs aan. Binnen een afgekaderde plek worden de normen van een publieke ruimte op theatrale wijze tegen het licht gehouden.

repetities voor HET PLEIN aug.21
repetitie HET PLEIN (foto Rob Godfried

Vanwege de multi-taligheid van de deelnemende spelers wordt veel gebruik gemaakt van non-verbale communicatie en fysieke expressie. Tijdens de workshops ontdekken en ontwikkelen de buurtacteurs hun talenten en theatrale vaardigheden en ontstaat het materiaal voor een voorstelling.

De voorstelling ‘HET PLEIN’  zal vrijdag 24 september 2021 om 19.00 uur en zondag 26 september om 15.00 en 17.00 uur op het Dora Tamanaplein  in De Pijp worden uitgevoerd voor buurtgenoten. U bent welkom (gratis entree).