HET PLEIN

HET PLEIN

Eind September hebben we succesvol het Zomertheaterproject HET PLEIN afgesloten met drie goedbezochte  straatspelen die iedereen, spelers en bezoekers hebben verrast, ontroerd en verwonderd. Het gehele stuk is bijzonder mooi muziekaal straattheater geworden. Op het DoraTamara plein werden bewoners en bezoekers verrast met een heel bijzondere voorstelling van diverse ontmoetingen, muzikale en persoonlijke, tussen mensen van diverse oorsprong die samen uiteindelijk een ensemble vormden dat al die individuen aan elkaar verbond.

De omgeving van het plein was versierd met gele waarschuwingsborden met teksten als ‘Pas Op Vreemdelingen’, Vol=Vol, ‘U kunt nog terug’, ‘Kunstwerk in uitvoering’ en dergelijke. Dit gaf enige richting, maar de meeste bezoekers werden geboeid door het stille maar soms onvoorspelbare spel van gewone mensen, rand figuren, muzikanten en passanten.  Op een bepaald moment kruisten spelende kinderen, die het plein normaal bevolken, dwars door de opvoering en werden deel van het geheel.

Repetities

repetities voor HET PLEIN aug.21
repetitie HET PLEIN (foto Rob Godfried)

In vier maanden hebben 20 mensen uit deze buurt, met en zonder verblijfsdocumenten, samen gewerkt aan hun theatrale en fysieke spel. Tijdens de repetities werd, om taal overstijgend te kunnen werken, veelal gebruik worden gemaakt van beweging, zero-spel, muziek, stemtraining en de theatervorm ‘mime’. Voor de voorstelling werd live muziek gecreëerd. Deze muziek, scenes en bewegingen van de spelers vertellen het verhaal. De sfeer in de groep werd steeds hechter en heeft mensen die elkaar nooit zouden spreken bij elkaar gebracht. Er zijn voorzichtige vriendschappen ontstaan en de drempels tot elkanders eigenheden zijn wat verlaagd.

In november zullen we uitgebreid verslag doen van dit project op de website voorzien van meer foto’s en er wordt een film gemaakt. We melden u meer in de volgende nieuwsbrief.

Ontvangt u die nog niet schrijf u dan hier in

Dit project is een samenwerking tussen Stadstoneel en HVOQuerido en is mogelijk gemaakt door FondsCultuurParticipatie en de Gemeente Amsterdam.